• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Організація харчування дітей в ЗДО№164

/Files/images/IDPO_4_Deti.jpg

Примірне сезонне

4-тижневе меню

2022-2023 навчальний рік

МОЗ затвердило сезонне меню для дітей віком від 1 до 6 (7) років для харчування у закладах освіти

Міністерство охорони здоров’я України затвердило Примірне чотиритижневе сезонне меню, рекомендоване для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років у закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на осінній період. Відповідний наказ опубліковано на сайті Міністерства. Також тут міститься технологічна документація (технологічні картки) на страви та вироби, що увійшли до затвердженого меню:

  1. Для першого.
  2. Другого.
  3. Третього.
  4. Четвертого тижнів.

У техкартках наведені всі необхідні розрахунки (маса брутто/нетто, енергетична цінність продуктів/страв тощо), процеси приготування та температурні режими.

Меню можна використовувати як у повному обсязі, так і частково, опрацювавши його з огляду на смакові уподобання та технологічні можливості конкретних закладів. Проте варто пам’ятати, що в разі внесення таких змін, меню потрібно буде погодити в територіальному підрозділі Держпродспоживслужби відповідно до вимог Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Затверджений перелік страв також може бути використаний як база для чотиритижневого меню в інші пори року з урахуванням сезонних продуктів.

Над документами працювала робоча група, до складу якої увійшли представники ВГО «Асоціація працівників дошкільної освіти», Національного університету харчових технологій, Київського кооперативного інституту бізнесу і права, управлінь та департаментів освіти Вінницької, Кам’янської, Новоград-Волинської, Житомирської, Чернівецької міських рад, Покровської районної ради в м. Кривий Ріг, завідувачки та медичні сестри закладів дошкільної освіти міст Вінниця, Бровари, Житомир, Запоріжжя, Суми, Ковель, Мирноград та селища Бородянка, МОН та МОЗ.

Робота здійснюється в межах реформи сис­те­ми шкіль­но­го хар­чу­ван­ня, ініційованої пер­шою ле­ді Ук­ра­їни Оле­ною Зе­ленсь­кою.

Повний перелік техкарток можна переглянути за посиланням: https://bit.ly/3nuLMbb

/Files/images/IDPO_4_Deti.jpg

Нормативна база

Закон України "Про дошкільну освіту"
ЗАКOН УКРАЇНИ ''ПРО ДИТЯЧЕ ХАРЧУВАННЯ''
Наказ від 21.11.2002 N667 "Про затвердження порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах"
ПОСТАНОВА від 22 листопада 2004 р. N 1591 Київ "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах "
Наказ від 01.10.2012 № 590 " Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)
Наказ від 01.06.2005 N242/329 "Про затвердження порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах"
Наказ від 17.04.2006 №298/227 "Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах"
Наказ від 26.02.2013 №202 165 "Про затвердження змін до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах"
Постанова КМУ від 24.03.2021 №305 "Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку“
Інструкція з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах (зі змінами)
ДСНП від 09.01.2013 №88/22620 "Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини"

НАКАЗ від 25.07.2005 N 431 "Про внесення змін до Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах"

НАКАЗ від 21.06 2007 № 1/9-394 "Про здійснення контролю за організацією харчування дітей у дошкільних навчальних закладах"

Кiлькiсть переглядiв: 638

Коментарi